Banesesongen er slutt, og det er på tide med en oppsummering av ungdommenes innsats

I banesesongen har 23 av Askers 27 aktive ungdomsskyttere skutt til sammen 254 ganger fordelt på 48 forskjellige åpne stevner, mesterskap, ø-cuprunder, interne pokalskytinger og treningskaruseller (referert til som "stevner" under). Det gir et gjennomsnitt på 11 stevnedeltakelser pr skytter. Gjennomsnittlig poengsum er ca 330 poeng. Det er spesielt gledelig at mange av de ferskeste skytterne har vist stor aktivitet, selv om det fremdeles er de mest rutinerte som skyter mest.

(Merk at dysten mellom Drammen og Vestfold ikke er medregnet i tall og resultatene under da forfatter av denne artikkelen ikke har oversikt over resultatene derfra).

Andre års junioren Gard Eirik Seter skjøt sitt første stevne som aspirant i desember 2008. I sin 4. banesesong har han vært den aller mest aktive med sine 38 stevner, hvorav 22 er åpne stevner. I de åpne stevnene har han stått på pallen 16 ganger med 10 gull, 4 sølv og 2 bronse. Sammen med de 20 medaljene han vant i innesesongen, hvorav 12 førsteplasser, begynner Gards premiesamling å få en anselig størrelse. Han har skutt 350 poeng seks ganger i sommer, med 348,2 som gjennomsnittlig poengsum i de åpne stevnene. Gard kan skyte i sentrum også, med 31 sentrum som personlig rekord dette året. I de tre feltstevnene han har skutt denne sesongen har han oppnådd full pott i to stevner. Under LS fikk han 40 poeng til tross for våpenbrudd og omskyting.

Slike resultatene kommer naturligvis ikke av seg selv. i løpet av de siste 10 månedene frem mot LS var Gard å finne på skytebanen to-tre ganger pr uke i tillegg til minst en ukentlig gjennomkjøring av fullt stevneprogram.

Første års junioren Edvard Brendes er en god nummer to på listen over aktive skyttere, med 32 stevner. Da er ikke sommerens deltakelse på skyteskole inkludert. En periode varierte resultatene en del mellom 330 og 340, men de stabiliserte seg i overkant av 340 etter LS

Et lite stykke bak Gard og Edvard finner vi Daniel Naper (ER), Vetle Kjønaas (R som skyter i ER pga grovkaliber) og Gjermund Hanevold (ER). De har skutt hhv 23, 22 og 19 stevner. Daniel, som skjøt sitt første stevne som aspirant vinteren 2011, skyter nå stabilt midt på 330-tallet, med 341 og 3.plass i samlagstevnet som sesongens beste resultat. Gjermund dukket opp som aspirant høsten 2008. I år imponerte han med 347 i Etnedalen og flere andre gode serier gjennom året, bl.a. sølv i samlagmesterskapet. Vetle er fremdeles blant de yngre ungdomsskytterne, selv om han allerede har rukket å vært med i tre år. Også han har vist at han vet hvordan våpenet skal brukes med 240 på dugleiksmerket og flere gode serier rundt 330.

Like bak disse kommer 3 skyttere med 16 stevner. Magnus Langseth og David Stafford er første års juniorer. Begge var mest aktive i vår, og skjøt da stabilt midt på eller i overkant av 330 tallet. David oppnådde 344 som sitt beste resultat. Magnus har 242 på dugleiksmerket som sitt beste junior-resultat. Magnus har dessuten lagt seg til den vanen å vinne mange av Monte-Carlo skytingene som gjennomføres på treningene. Også Erik Hillestad Midtskogseter (ER) har rukket å skyte 16 stevner i sin første sesong som skytter. Han deltok på sitt første treningskarusell som aspirant så sent som i april i vår. I løpet av sesongen har han vist en sterk utvikling, med 234 på LS som beste resultat.

Mathias Seter hadde sin skytterdebut som aspirant på samme treningskarusell som Eirik. I sommer har han rukket å følge med storebror Gard på 15 stevner. På den tiden har han rukket å stabilisere resultatene rundt 335, med 244 til dugleiksmerket som beste resultat. En annen fersk skytter, Remi Fjelstad, har i løpet av året rukket å gå gjennom alle gradene fra aspirant via rekrutt til edre rekrutt med grovkaliber. Han viser veldig lovende skyting, med en klar stigning opp til solide 337 i to av de siste tre stevnene. Hans beste resultat var 241 fra Ungdomsstevnet i Flesberg.

Andre Halseide (R) med 12 stevner har vært med noe lengre enn de nevnte, men er fremdeles å anse som fersk skytter. Andre skjøt 243 og 26/9 i rekruttklassen under LS, og han har hatt flere veldig gode serier, med 341 på Løvenskiolbanen som den foeløpig beste. Under samlagsmesterskapet lå han godt an til å vinne rekruttklassen etter innledende skyting. Etter finalen endte han på 2. plass.

Tre andre skyttere som har demonstrert stort potensial men med noen færre stevnedeltakelser er Thomas Øiseth (11), Christofer Bjerkenes (8) og Andreas Erichsen Berge (4). Thomas og Andreas er ER med 2-3 års erfaring som har vist at de er i stand til å skyte serier godt opp på 330-tallet. Christofer er første års junior med 4 års erfaring. Av de 8 banestevnene han har skutt som junior har han skutt 342+ fire ganger, hvorav beste resultat er 346.

Nevnes bør også Mathias Eikebø (6), Klaus Edvin Andersen (6), Elisabeth Stokker (5) og Svein Arne Løkken (9), alle rekrutter. De tre førstnevnte er ferske skyttere fra høsten 2011 som har vist en klar progresjon gjennom årets banesesong. Mathias har sågar skutt 241 til dugleiksmerket. Svein Arne Har vært med et år lengre enn de andre, men også han ser ut til å ha fått godt tak på skytingen.

For øvrig er det flere ferske skyttere som viser svært gode tendenser på treningen, herunder Thomas Ax Gulbrandsrød (ER), Emil Håvardtun (R), Kristian Grimeland (R), Sebastian Jonsen (ASP), Bendik Pedersen (ASP), Martin Jensen (ASP) og Sandra Steidel (ASP). Flere av disse skyter 10-ere i bøtter og spann på treninger.

Anskaffelse av eget våpen er gjerne et tegn på vilje til å satse på skyting. Blant dem som har anskaffet egent våpen det siste året er Thomas Ø, Andre, Daniel og Remi. I tillegg har Mathias S en Sauer som venter på å bli tatt i bruk. Han har imidlertid selv valgt å skyte med 22 cal lagvåpen i den første banesesongen.

23.10.12